Energia transmisa de Soare in afara atmosferei terestre este de cca. 1367 W/m2. O parte din energie este absorbita in momentul trecerii prin atmosfera Pamantului. Acest fenomen are ca rezultat direct o cantitate solara disponibila la nivelul solului de 1000 W/m2.

Intr-o zi senina, Soarele trimite pe Pamant o cantitate de energie de 5000 ori mai mare decat necesarul mondial de energie. In orice moment al zilei, energia solara existenta, depinde in primul rand de conditiile atmosferice si de pozitia soarelui pe cer.

Soarele este o sursa imensa de energie. Aceasta ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utilizarea in domenii diverse, de la agricultura pana la cercetare.

Principalele moduri de utilizare a energiei solare sunt urmtoarele:

  1. Producerea de energie termica: incalzirea apei, incalzirea locuintelor sau a serelor etc.
  2. Producerea de energie electrica prin intermediul celelulei fotovoltaice. Acesta este rolul unei lungi evolutii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar pana la centralele solare, ce pot alimenta cartiere intregi de locuinte.

Producerea de energie termica se realizeaza prin conversia energiei solare.

Putem fructifica energia termica prin intermediul unor instalatii termice. Aceste instalatii folosesc caldura de la soare pentru a incalzi apa menajera.

Principiul de functionare al unui panou (colector) solar:
– Daca lasi la soare un furtun de gradina, apa din interior se incalzeste.
– Daca furtunul este de culoare neagra, apa va fi mult mai calda. Se poate spune ca acesta este inceputului unui panou (colector) solar.
– Un panou solar poate fi privit ca un furtun de gradina, montat intr-o cutie, izolat termic si cu o placa de sticla deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here